A fost aprobat noul Program Național de dezvoltare a Asistenței Medicale de Urgență

Publicat de Dragoș Galbur la 7 septembrie 2016La moment în Chișinău activează 60 de ambulanțe, la o populație de peste 800.000 locuitori în zona metropolitană a orașului. Undeva o ambulanță la 13.500 de oameni. Dacă pe oră 4 persoane din 13.500 solicită ambulanța, matematic n-are cum o ambulanță să ajungă la chemare în 15 minute. Adăugăm aici, vă rog, și faptul că traficul în Chișinău este diabolic, iar bandă pentru ambulanțe, dacă o putem numi așa, avem doar pe str. București. 

Și pentru că lucrurile nu mai puteau continua astfel, astăzi, Ministerul Sănătății a înaintat spre aprobare în ședință de Guvern, Programul naţional de dezvoltare a asistenţei medicale de urgenţă pentru anii 2016 – 2020 . În această perioadă, Republica Moldova trebuie să cumpere peste 400 de ambulanțe, să implementeze serviciul unic de apeluri urgență 112 la nivel național, să pregătească dispeceri, paramedici și încă multe chestii absolut vitale pentru a salva la timp viețile omenești. E destul de real, apropo. Voință să fie, că bani s-or găsi. Iar dacă nu va fi voință, atunci noi, cetățenii, o vom cere. Vom pune presiune pe clasa politică ca până în 2020 să fie dus la bun sfârșit acest program național.

Este extrem de dificil să le explici unora ce înseamnă în termeni medicali ”ora de aur” pentru un pacient cu infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral. Eu personal am văzut ambulanțe, pur și simplu de tip horror. Odată chiar, fiind la Orheiul Vechi, un tip a căzut de pe stâncă, era grav de tot. A venit ambulanța, l-au intubat, una alta și când să pornească - nu pornea. Andrei Cibotaru și Vitalie Sprinceana îmi sunt martori cum am împins ambulanța ceea la deal, până a pornit. Da' închipuiți-vă să fie acolo o rudă sau copilul Dvs? Oribil.

Tare sper ca într-o zi, la Ministerul Sănătății să nu mai parvină nicio plângere pe faptul că ambulanța a venit peste o oră după solicitare. 

Sănătate, prieteni. Restu-s simple detalii!

1 comentarii:

Inchirieri auto Bucuresti spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.