Primăriile din Republica Moldova, în criză de bani sau de idei?

Publicat de Dragoș Galbur la 20 octombrie 2016

Cu vreo două săptămâni în urmă, am dus 2 prieteni irlandezi la Chateau Vartely, la Orhei. Ca să ajungi acolo, trebuie practic să traversezi orașul. ”What a lovely city!” mi-a zis Bryan. ”Yes.” am răspuns eu scrâșnind din dinți.
Orhei

Niciodată nu mi-am ascuns invidia pentru faptul cum a evoluat Orheiul cu noua administrație locală. Indiferent de propaganda difuzată la TV, cu furtul miliardului, cu mâna Moscovei și nu știu mai ce, mă bucur că orheienii judecă după fapte, nu după vorbe, lucru rar întâlnit în Republica Moldova. Mi s-a părut Orheiul foarte curățel, aranjat, mult gazon și arbuști decorativi care plac ochiului și dau o prospețime orașul, pe fundalul blocurilor sovietice. Și m-am gândit pentru a nu știu câta oară - de ce nu se poate de făcut la fel în toată Moldova? De ce nu se poate de scos Bălțiul, Edinețul, Cahulul, Ungheniul și multe altele, din peisajul gri? Cine îi încurcă pe primarii de acolo să gestioneze bugetul astfel, încât să facă ceva vizibil pentru cetățeni? Numai întrebări.

Comrat
Comratul, de exemplu, refuză să iasă din URSS. Ce-l încurcă pe primar să schimbe radical imaginea orașului? Ei doar primesc bani din Turcia, din Rusia, nu înțeleg unde dispar aceste fonduri. De ce să nu existe, bunăoară, o competitivitate sănătoasă între orașe?

De Bălți, tac.

Orhei
Edinețul, la fel are potențialul de a deveni un orășel frumos, în termeni proximi. Chiar mi se asociază cu Orheiul, din punct de vedere vizual. Însă aceeași problemă ca și majoritatea orașelor din țară - nu are tendințe și nici prospețime.

Cum ar fi să se răspândească acest fenomen al Orheiului în toate localitățile din țară? Să apară în primari sentimentul de a demonstra că se poate, că orașul pe care îl conduc ei trebuie să arate mai bine ca orașul vecin, etc. Toți se plâng pe lipsa de bani, însă eu cred că lipsa inițiativelor este problema crucială cu care se confruntă administrațiile din majoritatea localităților din Republica Moldova.

Între timp, primarul de Orhei, Ilan Șor, se laudă că ar face din Moldova, ceea ce face cu orașul Orhei. Și știți ce? Asta ar putea să prind la public, pe termen lung.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.