Cum să-ți scazi productivitatea și să începi a trăi

Publicat de Dragoș Galbur la 7 februarie 2018

weyburnthisweek.com

Mai sus, mai repede, mai puternic! Muncești la capacități maxime, până noaptea târziu, îți crești eficiența. Vrei să fii util nu doar angajatorului, ci și întregii societăți: să faci voluntariat, să salvezi planeta, să lupți pentru dreptate. Iar dacă a apărut cumva o minută liberă, oricum nu-i vreme de odihnă, trebuie de evoluat: de mers la cursuri, la sala de sport, de discutat cu oamenii importanți, de născocit noi idei strălucitoare și așa mai departe. Chiar și distracția trebuie să fie efectivă: elegantă și semnificativă. Orice secundă trebuie valorificată din plin!

Și de la această presiune nesfârșită, tinerii se transformă fie în niște roboți cu mânile tremurânde, fie în niște bătrâni cu privirea stinsă. Venitul crește, dar odată cu el crește și anxietatea. Uneori, succesul apare însoțit de Prozac.

Nu doar zgomotul informațiilor din jur și de pe rețelele sociale pune presiune, dar și moda Start-Up-urilor, care încearcă să ne convingă că pentru a avea succes, trebuie să dăm din coate de dimineață până noaptea târziu ca un maniac sau ca un pictor plin de inspirație. La toate acestea, în unele cazuri, persistă și sindromul eminentului: de a face totul corect și de a obține note mari, ca nu cumva să ne certe cineva.

Dar omul nu este o mașinărie! Omul este o operă de artă! Și omul nu trebuie să fie numaidecât eficient, ci spectaculos!

Câteva sfaturi pentru cei care au obosit de presiunea continuă de a fi productiv:

1. Petrece o zi în pat

Anume asta recomandă Morrissey. Și se are în vedere anume într-o zi lucrătoare. ”Îmbolnăvește-te”, deconectează internetul și până seară stai culcat și scuipă în pod. Oricum, poți mângâia pisica, privește afară prin geam, desenează o floricică. Poți totuși să mergi la plimbare, dar obligatoriu fără niciun scop. Imaginează-ți că ești Aristotel, pe care mișună un mușuroi de furnici și el nu le dă jos, că e prea ocupat să se gândească la eternitate.

2. Începe să studiezi ceva inutil

În lumea modernă, cuvântul ”inutil” este tradus ca ”ceva ce nu este generator de bani”. Ceea ce nu-ți va fi de folos la locul de muncă și nici nu-ți va crește valoarea de piață. Abandonează cursurile de spaniolă și începe să înveți limba sanscrită. Apucă-te de ornitologie. Devino un expert în literatura bizantină. La urma urmei, gândește-te la eternitate, împreună cu Aristotel.

3. Încetează să citești știrile

Termină cu iluziile că trebuie întotdeauna să fii la curent cu ultimele noutăți. În primul rând - nu trebuie. În al doilea - chiloții lui Britney Spears nu sunt o noutate. Vacuumul format după încetarea urmăririi știrilor, poate fi ușor umplut cu cele descrise în punctul 2.

4. Nu mai fă nimic după ora 19.00

Toate treburile pe care le faci după ora 19.00, se acumulează în coapse și în cearcăne. Creierul nu mai are timp să le digere înainte de somn, așa că vei avea coșmaruri cu 2-ul primit la Algebră. După ce te antrenezi să nu faci nimic după ora 19.00, încearcă o ”dietă” mai strictă - să nu-ți mai rezolvi problemele după ora 16.00. Și tot așa până când n-o să mai ai de rezolvat probleme în genere.

5. Părăsește secta Sfânta Vinere

O, vine weekendul, trebuie de gândit la un program distractiv! În caz contrar, vei fi zdrobit de sentimentul de vinovăție pentru lipsa de divertisment între rutinele zdrobitoare ale vieții. Deci, evadează din acest cerc vicios - bagă-ți piciorul în weekend și distrează-te în zilele lucrătoare. Aventuri din cele adevărate: cu cântece, vandalism și pierderi de memorie. Iar a 2-a zi mergi la birou și sperie-i pe colegi cu duhoarea de la băutura de aseară. Lasă-i să te invidieze!

6. Adaugă un ușor aspect de vagabond

Nimănui, în realitate, nu-i pasă cum arăți. Nu mai atrage atenție să ai toate hainele perfect călcate. Lasă-le boțite, și ce dacă. Atenția excesivă pentru felul cum arăți, reprezintă o altă chestie ce trebuie depășită. Iar să încerci să placi cuiva - e ultimul lucru pe care trebuie să-l faci. Fii ok cu tine însuți în primul rând. ”Dar o să-mi ruinez reputația!” probabil că te gândești. Ei bine, atunci aceste sfaturi nu sunt pentru tine. Încă ți-e prea devreme pentru a ieși în libertate. 😄

7. Încetinește-te!

Alege mereu cele mai lungi trasee. Mănâncă încet și cu grijă. Nu răspunde imediat la mesaje, iar la apeluri în general nu răspunde! Ascultă muzică, dar nu așa, de fondal, ci albume întregi. În loc de dușul de dimineață, fă o baie de vreo 40 de minute. Întârzie peste tot, iar uneori chiar dispari. Viața e prea scurtă ca să te grăbești.

Imagine similară

*text scris de Baruh Burliuk, traducerea și adaptarea de mine.


1 comentarii:

Dumitru Niculaita spunea...

Cred totuși că se poate și trebuie de combinat munca asiduă, făcută la capacități maxime cu ideile menționate mai sus - de evadare, de relaxare totală. Desigur că efortul depus peste măsură la job sau în business pe termen lung nu face bine, dar uneori nu ai încotro. Important e să nu te pierzi muncind. Dar și prea multă huzureală încurcă vieții.
Un echilibru să fie!

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.