Despre manipularea moldovenilor

Publicat de Dragoș Galbur la 5 aprilie 2018

A manipula - a influența prin diverse mijloace modul de a gândi și de a acționa al unei persoane sau al unei colectivități.

Astăzi, cu ajutorul manipulării și tehnologiilor informaționale, poți practic să câștigi orice alegeri. Recentul scandal cu Facebook, Cambridge Analytica și cum au fost fraudate alegerile din SUA ne demonstrează cât de mult au avansat tehnicile de manipulare a populației. Și era ceva de așteptat, odată cu (re)voluția tehnologică.

Bunăoară, să vă povestesc cum m-am distrat în 2016 și mi-am bătut toate recordurile personale de audiență online. Recunosc, am fost un pic speriat de anvergură și efect, însă asta m-a făcut să fiu mult mai precaut când e vorba de fluxul de informație și sursele informaționale.

Cred că toți țineți minte minciunile lui Dodon din campania electorală precum că dacă va câștiga, Maia Sandu va aduce 30.000 de refugiați sirieni în Moldova. Apropo, vă garantez că Dodon a câștigat alegerile anume datorită acestei minciuni, prin care și-a manipulat propriul electorat, dar cel mai important - electoratul indecis. 

Toată porcăria cu sirienii a fost născocită de către consilierul muncipal al PSRM, Nichita Țurcan, și tirajată de niște site-uri dubioase de știri, deținute de actuala directoare de la CEC, Alina Rusu, prietenă bună cu Igor Dodon.

După ce apăruse gunoiul cu sirienii în online, am decis să-mi bat joc de Dodon și am scris pe un blog o postare că primii 10.000 de sirieni deja au ajuns în Republica Moldova și s-au cazat la Sadova, în satul de baștină a lui Igor Dodon. Și că mama lui Dodon s-a apucat să-i învețe limba română, etc. Am făcut și un colaj în Photoshop. Am luat la întâmplare o poză cu niște refugiați de pe Google și o poză de la intrare în satul Sadova și le-am fotoșopat în 20 de secunde.

Și ce credeți? Peste 300.000 de vizualizări în 2 zile. Am rămas șocat cum moldovenii înghit prostia deja a câta oară, fără să-și dea seama că e un pamflet, un text apărut pe un site neveridic, etc. Mii de comentarii, vreo 5152 de distribuiri pe facebook doar din sursa mea, vreo 500 pe twitter și aproape 18 mii pe odnoklassniki. Majoritatea celor care au distribuit, au crezut că e pe bune. Incredibil ce proști. Vă las să citiți vreo două comentarii:


Dar cel mai mult m-a amuzat că cei de la Departamentul Situații Excepționale din raionul Călărași au sunat primarul de la Sadova și l-au întrebat dacă au venit 10.000 de sirieni în sat și că de ce n-a anunțat autoritățile. Pe cât de amuzant e, pe atât de trist. A scris și Ziarul de Gardă despre cum DSE Călărași căutau sirieni prin Sadova. (detalii aici: https://bit.ly/2GzfZ6v)

M-a costat 12$ să cumpăr adresă pentru acel blog, ca să scriu un pamflet (era notat că e pamflet) și să fac 300.000 de oameni să citească, iar pe jumătate dintre ei, sunt sigur, în primă fază, i-am convins că 10.000 de sirieni chiar au ajuns la Sadova, în raionul Călărași. Ce să mai vorbim, mă întâlneam afară cu cunoscuți de-ai mei și mă întrebau dacă e adevărat că au venit sirienii în Moldova, că au citit pe internet. 

Toate acestea relatate mai sus, au costat 12$. Acum închipuiți-vă ce se poate face cu 3.000.000$, 5 televiziuni cu acoperire națională și vreo 3 posturi de radio în buzunar. Plus având la dispoziție și resurse administrative. Faci ce vrei din Moldova asta. Tot ce vrei!

În curând din nou vor fi alegeri în Moldova. Iar se va manipula la greu, în principiu în asta și constă politica - manipulare, bani, putere. Însă vă recomand tuturor să fiți atenți la sursele din care vă informați, la persoanele care vă furnizează știri sau informații, facebookul și odnoklassniki nu mai sunt surse veridice de informare. Mai că v-aș recomanda să închideți naibii internetul și televizorul și să vă căutați de treabă și de propria viață. Nu uitați, proştii sunt creaţi prin metode de manipulare politică şi religioasă.